home Dieta, Tipy, Zdraví Léčivá síla švestek – přírodní lék proti rakovině

Léčivá síla švestek – přírodní lék proti rakovině

Léčivá síla švestek – přírodní lék proti rakovině

 

U nás většinou z plodů švestky děláme povidla. Netušíme, že máme v rukou úžasný lék na všechny nemoci. Korejci považují švestku za posvátnou, v Rusku je švestka také velmi oblíbeným stromem. Švestky obsahují bioaktivní látky, které ničí rakovinové buňky a významně působí na látkovou výměnu.

švestky

Švestek existuje více než 2000 druhů

„Vengerka“  se svými protáhlými oválnými plody je rozšířena především ve středním pásmu Ruska. Tyto plody mají výrazně sladkou dužinu a jsou z nich vyráběna výborná povidla. Naproti tomu „Ryngle“ má šťavnaté plody kulovitého tvaru, nejčastěji zelené nebo žluté barvy. Je nakyslé chuti, je vhodná do kompotů nebo se z ní dělá švestková marmeláda.

Švestka obsahuje rutin. Ten zpevňuje naše vlásečnice. Rutin se ani při tepelném zpracování nepoškozuje. Švestková marmeláda nebo džem jsou tak pro krevní cévy stejně prospěšné jako čerstvé plody.

Draslík obsažený ve švestkách odvádí z organismu nadbytek soli. Švestky obsahují i velké množství minerálů, které mají příznivý vliv na kardiovaskulární systém, ledviny a játra. Při onemocněních, která souvisejí s látkovou výměnou, jsou švestky hojně doporučovány.

Trpíte-li nízkým apetitem, pak jsou pro vás švestky to pravé. Fungují také jako lehké projímadlo. V tomto případě ale  musí být bobule zralé. Nezralé plody mají účinek opačný.

Sušené švestky jsou hotový zázrak. Obsahují totiž pektin. Tato látka napomáhá tvorbě hormonu „dobré nálady“ – endorfinu. Snadněji se pak vypořádáme se stresem a depresí. Konzumujeme-li  sušené švestky pravidelně, naše paměť se zlepšuje. Sušené švestky vynikajícím způsobem čistí střeva a v neposlední řadě zvyšují mužskou potenci. Je také dokázáno, že  extrakt kyseliny fenolové, která se uvolňuje ze švestek, zpomaluje šíření některých typů rakovinových nádorů.

Paradoxem je, že kyselina fenolová je vlastně jed. Při větší koncentraci je dokonce zdraví nebezpečná. Testování prokázalo, že extrakt působí pouze na nemocné buňky a zdravé nezasahuje. Tento objev by v budoucnu mohl pomoci v boji s jedním z nejrozšířenějších druhů onkologických onemocnění – nádorem mléčné žlázy.

Ze švestek je možné připravit mnoho zdraví prospěšných jídel. Zavařeniny a kompoty jsme již zmiňovali. Úžasná je např. švestková tinktura. A co třeba švestkové víno, které je dnes běžně dostupné v obchodech. Je vyráběno podle zvláštního receptu z japonských švestek „ume“. Ty jsou v čerstvém stavu velmi kyselé, tvrdé a více méně nepoživatelné. Ve staré Číně bylo švestkové víno velmi ceněné. Bylo používáno i jako úplatek, chtěl-li člověk například dostat prestižní funkci. Existují i dobrá drahá švestková vína, která jsou stará i několik staletí, švestka totiž velmi špatně kvasí. Dnes je do něj přidáván i cukr. Tím se získá sladký dezertní nápoj, který musíme nechat odležet ani ne rok. Ten je možné koupit v obchodě za rozumnou cenu. Lepší je ale určitě  nápoj bez cukru.

Třeba v Anglii je národním jídlem švestkový puding. Receptů je mnoho. Nutnou přísadou jsou sušené švestky, ořechy, hovězí lůj, vejce, sherry nebo koňak. Alkohol je přidáván pro prodloužení trvanlivosti pudingu. Podle tradice se puding nezapékal. Vařil se zabalený do lněné látky. Teprve před podáváním byl poléván horkou sladkou omáčkou a zapalován. Dnes je i v Anglii švestkový puding spíše exotikou, neboť je považován za  vysokokalorické jídlo.

Jako alternativu pudingu můžeme udělat švestkovou pěnu

 

Pokud byste ji chtěli vyzkoušet, zde je recept

 

  • 1 kg švestek
  • 750 g cukru
  • jeden sušený hřebíček
  • trocha mleté skořice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 1 polévková lžíce koňaku

Postup:

Švestky omyjeme  a odpeckujeme. Zhruba 600 g švestek rozmixujeme na pyré. Zbytek rozkrájíme na půlky. Pyré a rozpůlené švestky smícháme s ostatními ingrediencemi. Hmotu, která vznikne, vyklopíme nejlépe do keramické nádoby, zakryjeme poklicí a dáme do studené trouby.

Pěnu pečeme při teplotě 200 stupňů asi 3-4 hodiny a občas zamícháme. Kdyby nám hmota příliš zhoustla, můžeme přidat trochu horké vody.

Jezte švestky a budete zdraví!

Autor: Eny

TIP redakce:

detox detoxikace ocista tela detoxikace organismuNanospaceLéčba hemoroidů

Překyselení organismu  Jak ulehčit alerigi        Léčba hemoroidů

Spread the love
  • 1.3K
  • 550

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

seventeen − seven =